Sprzedawca z obsługą kasy fiskalnej i fakturowaniem
Treść szkolenia
1 Przepisy prawne związane z zawodem sprzedawcy. BHP oraz higiena w miejscu pracy.
- Zasady i przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przepisów ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych kasjera – sprzedawcy
- zapobieganie zagrożeniom życia i zdrowia w miejscu wykonywania czynności zawodowych
- odpowiedzialność indywidualna i zbiorowa sprzedawców
2 Techniki sprzedażowe i obsługa klienta
- autoprezentacja i savoir-vivre w miejscu pracy
- zasady profesjonalnej obsługi klienta, komunikacja z trudnym klientem
- szuka sprzedawania – sekwencja SELL
- prawa konsumenta na rynku, reklamacja
3 Elementy towaroznawstwa handlowego
- Towar jako przedmiot handlu, klasyfikacja towaroznawcza towarów
- przepisy prawa dotyczące znaków jakości towarów, zasady kontroli wyrywkowej towarów
- zasady odbioru ilościowego i jakościowego towarów, postępowanie wyjaśniające niezgodności dostawy i zamówienia
- zasady zabezpieczania towarów przed uszkodzeniem, zniszczeniem, zagarnięciem
- normy towarowe oraz normy jakości związane z przechowywaniem i konserwacją towarów
- zasady oznakowania towarów i opakowań
- aktualnie obowiązujące przepisy prawa dotyczące jakości sprzedawanych towarów
- normy jakości sprzedawanych towarów, kontrola towarów przeznaczonych do sprzedaży
- system HACCP w placówkach handlowych
4 Wykonywanie operacji rachunkowo-kasowych
- zasady dokonywania inkasa, rozliczania należności, zabezpieczania i odprowadzania utargów.
- rodzaje dowodów sprzedaży, zasady ich sporządzania i przechowywania
- zasady funkcjonowania podatku VAT – obowiązujące stawki podatku VAT w zależności od rodzaju towaru; obliczanie podatku VAT zgodnie z obowiązującymi przepisami
- dokumentowanie sprzedaży z zastosowaniem programów sprzedażowych typu FAKTURKA
- (dokumenty potwierdzające sprzedaż – WZ, faktura VAT, rachunek, faktura korygująca i inne dokumenty dotyczące obsługi klienta w różnych formach sprzedaży zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa)
- inkaso należności
5 Zasady użytkowania i obsługi kas fiskalnych
- podstawy prawne użytkowania i stosowania kas fiskalnych na terenie RP
- budowa kasy fiskalnej, wdrożenie kasy fiskalnej do obrotu
- kasa fiskalna jako narzędzie kontroli
- likwidacja kasy fiskalnej
- wymiana papieru w kasie fiskalnej, włączanie i wyłączanie kas fiskalnych
- sprzedaż na kasie fiskalnej po kodzie towarowym
- wyszukiwanie w bazie kasy danych numerów PLU
- zakończenie paragonów różnymi formami płatności (gotówka, przelew, karta kredytowa, czek, bon, talon)
- stornowanie – storno pośrednie, bezpośrednie, anulacja całego paragonu
- wpłacanie i wypłacanie w kasie fiskalnej
- raportowanie w kasach fiskalnych, wykonanie rozliczeń dziennych
- sprzedaż za pomocą klawiszy bezpośrednich, czytnika kodów kreskowych
6 Formy i zasady płatności bezgotówkowej, stacjonarne i mobilne terminale płatnicze
- zasady inkasowania należności i sposoby rozliczeń finansowych (gotówka, przelew, karta płatnicza, karta kredytowa, czek, bon, talon)
- dokumenty związane z rozliczeniem należności , raportowanie i rozliczanie utargu
Razem w ramach kursu 60 godzin dydaktycznych
Zapewniamy:
- indywidualną pracę z komputerem i różnego typu kasami fiskalnymi w grupie 6-10 osobowej
- materiały edukacyjne
- doskonałą kadrę szkolącą
- atrakcyjną cenę szkolenia oraz dogodne warunki płatności
- Zaświadczenie ukończenia kursu